Leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’

Lesmateriaal voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs

De wilde stad

Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda.

De stad is een natuurgebied, rijk aan voedsel, huisvesting en broedmogelijkheden. In de laatste vijftien jaar is de biodiversiteit er met 20% toegenomen; dieren hebben zich aangepast aan het leven in de stad. De stad vervangt de natuur niet, de stad is natuur.

Biomimicry

En van natuur kun je leren. Het is een inspiratiebron als het gaat om duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; als je naar de natuur kijkt, geeft dat verrassende inzichten. Dat willen we graag willen dat leerlingen gaan zien! Nieuwsgierig gemaakt door de nieuwe film ‘De Wilde Stad’ gaan ze zelf op avontuur in hun eigen stad. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. Ze maken hierbij gebruik van de principes van Biomimicry, waarmee ze de natuur als model zien.

Lespakket ‘Leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’

Download het gratis lespakket en ga met leerlingen aan de slag met de tot de verbeelding sprekende opdrachten als ‘afval bestaat niet’ en ‘duurzaam wonen’. Heeft u inhoudelijke vragen over het lesmateriaal dan kunt u contact opnemen met de redactie: Stichting Biomimicry NL of het Instituut voor Natuureducatie Nederland (IVN).  Het pakket bestaat uit de volgende materialen:

Voor leerlingen:

  • Vier praktische opdrachten die een link leggen tussen een maatschappelijke uitdagingen en de natuur. De opdrachten starten met een De Wilde Stad’ filmclip die je op deze pagina of op Youtube kunt vinden. Daarna maken de leerlingen in de opdrachten gebruik van de Biomimicry principes.
  • Informatie over het uitvoeren van een onderzoek met onder andere een stappenplan en een korte uitleg over verschillende onderzoekstechnieken.

Voor docenten:

  • Achtergrondinformatie over Biomimicry en de toepassing daarvan.
  • Suggesties voor beoordeling en beoordelingscriteria.
  • Verwijzing naar relevante eindtermen.

Download hier de lessen en de docentenhandleiding:

CLIPS BIJ DE LESSEN

Les 1 – Afval

Les 3 – Wonen

Les 2 – Transport

Les 4 – Voeding

Onder redactie van:

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: