Willem Berents

Voordat Willem Berents natuurfilmer werd, studeerde hij Taal- en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en Universiteit Antwerpen en ontwikkelde hij als zelfstandig tekstschrijver en educatief ontwerper lesmaterialen voor o.a. het natuur- en biologieonderwijs. Hij werkte jarenlang als auteur aan de marktleidende lesmethode ‘Biologie voor jou’. Met het ontwikkelen van multimediatoepassingen bij deze methode ontketende hij vervolgens een kleine revolutie binnen de Nederlandse educatieve uitgeverswereld. Bewegende beelden zijn sindsdien niet meer weg te denken uit het biologieonderwijs. De educatieve clips en videotutorials waarmee ‘Biologie voor jou’ deze trend lanceerde, waren alle van de hand van Willem. De rest is geschiedenis. Inmiddels werkt Willem mee aan grote bioscoopproducties.

Willem filmt met een eigen RED Epic Dragon 6K camera. Uitdagingen vindt hij vooral in specialismen zoals de infrarood- en macrocinematografie, en het filmen van ‘lastige’ onderwerpen waarvoor speciale (studio)settings gecreëerd moeten worden. Voor ‘Holland – Natuur in de Delta’ heeft Willem veel camerawerk verricht voor de beelden van de bever, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars. Hij was verantwoordelijk voor alle nachtscènes en studio-macrobeelden. Ook was hij eindredacteur bij het educatieve lespakket bij de film: Delta in de klas.

Bij ‘De Wilde Stad’ is Willem als (technisch) cameraman vooral betrokken bij de bouw en installatie van technische cameraopstellingen, infrarood-cinematografie en het camerawerk op moeilijk toegankelijke locaties zoals het riool en in spouwmuren. Samen met zijn partner Melanie Silvia Kutzke werkt Willem onder de naam Veldkijker: www.veldkijker.nl